Ásvány kínálatunk

Ásványbolt

Ametiszt

Ásvány leírása

Az ametiszt a kvarc ásvány ibolyaszínű változata. Színezetét a mangán és a vas-titán adja. A lila legkülönbözőbb árnyalataiban, az egészen világos levendulaszínen át a sötét kékesliláig, sok árnyalatban fellelhető. Színe nem mindig egységes, gyakran világosabb és sötétebb részleteket egyaránt látni rajta. Hosszan tartó napfény hatására kifakulhat. Vegyileg ellenálló, 7-es keménységű anyag; kristályai prizma vagy ritkábban piramis alakúak. Hazánkban Gyöngyösoroszi és Telkibánya határában fordul elő.

Érdekesség: Neve a görög ’amethustos’ szóból ered, melynek jelentése ’nem részeg’. Az ókori görögök azt tartották, hogy a kő viselője mentesül a túlzott alkoholfogyasztás hatásai alól, csitítja a haragot és megszabadít a káros szenvedélyektől. Nevének történetét a görög mitológiában találjuk: Dionysost – a Bor és Mámor istenét – egy földi halandó megsértette, s az istenség annyira felbőszült, hogy úgy döntött azon áll bosszút, aki a legközelebb útjába kerül. Célja eléréséhez dühöngő tigriseket teremtett. Ametiszt – egy gyönyörű hajadon – éppen Diana istennőhöz igyekezett tiszteletét leróni, amikor szembe került a tigrisekkel. Diana, hogy megvédje Ametisztet, egy tiszta, csillogó kvarcszoborrá változtatta. Dionysos bűntudatában sírva fakadt, s könnyei a kvarcot lilára színezték, létrehozva így a színes kristályt, az istenek drágakövét, amit ma ametisztnek nevezünk.

Gyógyhatásai: Széles spektrumú gyógyító energiával rendelkezik; enyhíti a fájdalmat (bármely fájdalmas területre helyezhető), csillapítja a fejfájást és a migrénes rohamokat a halántékra helyezve; érzelmi szinten nyugtató hatása van, enyhíti a stressz okozta kimerültséget. Tökéletes a fizikai környezet rezgésének emelésére és a meditáció elmélyítéséhez.

Csillagjegyei: nyilas és halak


Megvásárolható termékek