Ásvány kínálatunk

Ásványbolt

Barit

Ásvány leírása

A barit báriumtartalmú, rombos rendszerű ásvány. A legváltozatosabb ásványok egyike, kristályainak 200-nál is több formáját ismerjük. Táblás és nyúlt oszlopos kristályformája a leggyakoribb, de cseppkőszerű, gumós halmazokban vagy tömegekben is előfordul. A barit a legelterjedtebb báriumásvány, Magyarországon is sok helyen megtalálható. Fluorit és kvarc kíséretében méteres vastagságú telléreket alkot a Velencei-hegység gránitjaiban. ; andezites képződményekben a Mecsektől a Tokaji-hegyvidékig megtalálható.

Érdekesség: Tudományos nevét a XIX. század elején a görög barüsz (jelentése: nehéz) szóból kapta, utalva ezzel nagy sűrűségére. Korábban súlypát néven volt közismert sűrűsége és jó hasadása miatt. A "baritrózsa" legyezőszerű, vagy koncentrikus formájú, kifelé párhuzamosan egyre nagyobb barit kristálycsoportok, melyek megjelenése virágforma. A Szahara vidékén a "sivatag rózsája" néven árusítják. Régen fontos fehér fedőfestékként használták. A bakelitlemezek töltőanyaga volt. Hasznosítja a papíripar, az olajipar, az autóipar és a vegyipar.

Gyógyhatásai: Fokozza az életerőt, segíti a duzzadt mandulák és a gennyes torokgyulladás gyógyulását, csökkenti a szenilitást és a haspuffadást.

Csillagjegyei: oroszlán


Megvásárolható termékek