Ásvány kínálatunk

Ásványbolt

Borostyán

Ásvány leírása

A borostyán vagy borostyánkő fosszilis (megkövesedett) gyanta. Gyakran ásványként tartják számon, valójában azonban nem önálló ásványfaj, hanem számos szerves ásvány elegye. Szabálytalan, alaktalan (amorf) tömegeket, darabokat alkot. Gyakran tartalmaz zárványokat, sokszor épen maradt fosszilis rovarokat (szúnyogot, legyet, hangyát, százlábút) kisebb állatokat (gyík) növényi maradványokat, melyek az értékét növelik. Sok változatban és különböző elnevezéssel ismernek borostyánokat. Különleges előfordulása a kék borostyán, ami Domonicán, Mexikóban és Indonéziában található kizárólag a földön

Érdekesség: A borostyán görög neve elektron, már az ókorban észrevették, hogy ha megdörzsölik, akkor sztatikusan feltöltődik. Később mikor az atom szerkezetét megismerték, erről kapta a nevét az elektron. Égésekor kellemes illat keletkezik, erre utal az angol amber és a francia ambre elnevezés, melyek az ámbra szóból erednek. A német neve bernstein "égő kő" amely az ónémet "bernen"= égni és a "stein"=kő szavakból származik, ebből az elnevezésből alakult ki a lengyelek bursztyn szava, és a magyar borostyán elnevezés.

Gyógyhatásai: A legjobb kő a bőrbetegségekre: furunkulus, ekcéma, kelés, afta, pszoriasis, övsömör, allergiás kiütések, hajsömör, szemölcs. Kisgyermekeknél segíti a fogzást. Jó tékony hatással van a májra, a lépre, az epére és az emésztőrendszer szerveire. Antidepresszáns hatása is van.

Csillagjegyei: ikrek


Megvásárolható termékek