Ásvány kínálatunk

Ásványbolt

Gránát (csillámpala)

Ásvány leírása

A gránát különböző színű, ugyanolyan kristályalakú, hasonló tulajdonságú kristályok közös neve. Kristályformája rombdodekaéder és deltoid-24-es. Nagyon népszerű drágakő, színskálája változatos. A népnyelv gránáton a karbunkulusokat, az almandint, és a piropot érti, ezeknél azonban több képviselője van a gránátok csoportjának. Ide tartozik az andradit, demantoid, topazolit, grosszulár, hesszonit, tsavorite, melanit, rodolit, spesszartin, uvarovit. A különböző gránátfajtákat egymástól legbiztosabban kémiai elemzéssel tudjuk megkülönböztetni. A csillámpala a kristályos palák közé tartozó mezometamorf kőzet. Alapvető jellemzője, hogy a csillámok mennyisége meghaladja az 50%-ot, illetve sok kvarcot tartalmaz. Emellett muszkovit és biotit a legfontosabb alkotórészei. Lehetséges elegyrészei még kevés földpát (maximum 20%), gránát, disztén, sztaurolit, turmalin. Általában elegyrészei elkülönülnek, rétegeket alkotnak a kőzetben. A pala a csillámos réteglapok mentén válik el, ezért megjelenésében a csillám domináló. Csak haránttörések felületén ismerhetők fel a kvarcrétegek. Fajtáit a csillámok típusa szerint különböztetik meg. Képződése általában agyagos üledékekre vezethető vissza, de változatos kiinduló anyagok vezetnek a metamorfózis után csillámpalához.

Érdekesség: A gránátot védő talizmánnak használják évszázadok óta. Gyakran díszítették vele a harcosok pajzsát, kard markolatát, hogy megvédje őket a csatákban. A romantikus szerelem és a szenvedély kövének tartották, az intim kapcsolatra és a szexualitásra gyakorolt kiegyensúlyozó hatása miatt.

Gyógyhatásai: Segít a sebek gyógyulásában, erősíti az immunrendszer. Élénkíti a vérkeringést, serkenti valamennyi szerv működését. Méregtelenítő hatása van és megóv az érelmeszesedéstől.


Megvásárolható termékek