Ásvány kínálatunk

Ásványbolt

Jáde

Ásvány leírása

A XIX. század második felében egy francia ásványkutató megállapította, hogy a jáde név alatt tulajdonképpen két különböző ásványt értenek,jadeitet és nefritet. A jadeit valójában a jáde, Színe változatos. Rostos, szálas kristályok szövedékéből álló szerkezete szívóssá, ellenállóvá teszi. A jáde monoklin rendszerben kristályosodik, képződése metamorf vagy magmás lehet. A zöldön kívül barna, sárga, fehér és ibolya színben is előfordul.

Érdekesség:
A jáde elnevezés spanyol eredetű. A "piedra de ijanda" jelentése lágyékkő, mely arra utal, hogy az ásványt vesebántalmak ellen használták amulettként. Műértők körében legkeresettebb a smaragdzöld színű jáde, melyet imperial-jádénak, vagyis "császári jáde"-nak hívnak. Elnevezését az utolsó kínai császárnőről kapta, akinek több mint százezer darabot meghaladó jádegyűjteménye volt. A kínaiak számára a jáde az öt legfőbb erényt, az irgalmasságot, szerénységet, igazságosságot, bölcsességet, bátorságot testesítette meg.

Gyógyhatásai: Szabályozza az idegek, vese, mellékvese működését, az adrenalintermelést. Segít a belső béke megtermtésében.

Csillagjegyei: bika, rák, mérleg és halak.


Megvásárolható termékek