Ásvány kínálatunk

Ásványbolt

Kalcedon

Ásvány leírása

A kalcedon kifejezés a mikrokristályos kvarcok változatainak összességét jelöli. Az apró, szálas kristályok egymással többé-kevésbé tömör halmazt alkotnak. A kalcedon változatai színükben és mintázatukban térnek el egymástól; gömbös vesés vagy cseppköves, tömör alakzatokban és tömegekben jelenik meg. A kvarccal azonos kémiai tulajdonságokkal rendelkezik, mivel egyazon anyagról (szilícium-dioxid, SiO2) van szó. A kalcedon kovasavban gazdag, kis hőmérsékletű (50-200 °C) hidrotermális oldatuk munkája nyomán általában üregekben és lerakódásokban képződik, ahol rétegeket vagy konkréciókat alkot.

Érdekesség: A kalcedonnak számtalan változata ismert, melyek színükben és megjelenésükben különböznek egymástól. A drágakőtudomány a változatokat önálló fajtáknak tekinti, éppen ezért külön névvel illeti őket, így a kalcedon változata az achát, az ónix, a krizopráz, a karneol, a heliotrop, a mohaachát és a tűzachát.

Gyógyhatásai: Táplálja az anyai ösztönt és serkenti a tejelválasztást. Javítja az ásványi anyagok hasznosítását szervezetünkben. Segíti a nyálkahártyák és légutak tisztulását.

Csillagjegyei: ikrek, rák, szűz, nyilas és bak


Megvásárolható termékek