Ásvány kínálatunk

Ásványbolt

Vanadinit

Ásvány leírása

A vanádium egyik legfontosabb érce, ritka, sárga, vörös és barna színekben előforduló ásvány. Nyúlt és zömök prizmás és piramisos kristályai vannak; sugaras szerkezetű, fürtös, tűs és földes halmazokban fordul elő. Másodlagosan, az ólomérc oxidálódásával keletkezik, piromorfit, wulfenit és goethit társulásában.

Érdekesség: A vanadinitet 1801-ben fedezte fel Mexikóban Andrés Manuel del Río. Az ásványt „barna ólom”-nak hívta és azt hangoztatta, hogy egy új elemet tartalmaz, melyet először pankroniumnak, majd eritroniumnak nevezett el. Később úgy vélte, hogy pusztán a króm egy szennyezett formájáról van szó. 1830-ban Nils Gabriel Sefström fedezett fel egy új elemet, a vanádiumot. Később kiderült, hogy ez azonos az Andrés Manuel del Río által felfedezett fémmel. Del Río „barna ólom”-ját újra felfedezték 1838-ban a mexikói Zimapanban, Hidalgo államban és vanadinitnek nevezték el a magas vanádiumtartalma miatt. A vanadinit ismert még más neveken is, mint johnstonit és vanadát.

Gyógyhatásai: Kedvező hatása van az asztmára, a tüdő- és hólyagproblémákra, valamint segít a krónikus kimerültség enyhítésében.


Megvásárolható termékek